...Words From God~O Allah, The Lord~...

"Closer and closer to mankind comes their Reckoning: yet they heed not and they turn away."

"Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.." (Al-Anbiyaa':1)

AWAS! Anda berada di zon::Alangkah Indahnya Hidup Ini::

::SELAMAT DATANG:::WELCOME:::

Salam sejahtera, salam singgah, salam melawat, salam menjengok, dan semua salamlah saya ucapan kepada pengunjung rumah saya ni teratak; Alangkah Indahnya Hidup Ini...

Saya sangat berbesar hati sekiranya anda dapat meluangkan masa untuk membaca perkongsian saya di dalam blog ini. Saya juga mengalu-alukan anda untuk 'copy' atau ambil apa sahaja yang ada di teratak saya ini yang memberi manfaat kepada anda. Namun saya mengharapkan jasa baik anda untuk melampirkan link 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' sebagai rujukannya. Ini kerana sebarang artikel yang saya hasilkan sendiri pasti menjadi tanggungjawab saya kepada ALLAH. ^_^

~Moga ' Alangkah Indahnya Hidup Ini' sentiasa menjadi inspirasi anda~
~Moga segala kandungannya dapat memberi manfaat kepada semua~
~Moga dengan 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' menjadikan kita sama-sama beroleh rahmat dan hidayah Allah S.W.T..aminnn~

Sekian Terima Kasih.

Fattabiouni!!

بسم الله الرحمن الرحيمDah lama saya fikir apalah yang nak ditambah page blog ni untuk letak kat sebelah  "Almari_tazkirah..(^_^)" tu.... Tak ingat pulak bila saya dapat idea ni....eh, haaa...lepas saya post entry common sense

Its Fattabiouni! If dah baca entry tu mesti dapat agak-agak sebab apa saya nak bagi tajuk tu. #if belum baca, jemputlah baca ye. feel free to read. hihi :)

Pernah dengar tak tentang fattabiouni? Hurmmmm....tak pun pernah tengok video-video dari 'Fattabiouni'? Tak pun pernah go through, passing by (boleh ke?? huhu) or dengar orang sebut 'Fattabiouni' tak??

OK, kalau tak pun tak apa sebab sekarang saya akan beritahu anda.. ;)

"Fattabiouni" sebenarnya ada disebut oleh Allah SWT dalam Al-Quran. Here it goes~

 Allah berfirman:

"Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

Maka, seharusnya dan memang jatuh wajib untuk kita ikut adalah Rasulullah SAW. Saya  memang menjadikan Rasulullah SAW sebagai idola dan ikon tertinggi dalam hidup dan saya sangat cinta akan baginda!
  
Ini impian-impian besar saya:-
saya ada satu impian, impian yang sangat besar: mahu melihat remaja Malaysia bergenerasi sahabat, berketrampilan Rasulullah! Ayuh, mari perkasakan diri dengan akhlak nabi! subhanAllah! ;D (Athirah Taha, 2012)

saya ada satu harapan besar: mahu ada orang bukan Islam yang cakap pada saya seperti ini; "Awak Muslim terbaik yang pernah saya jumpa". Maka saya dengan senang hatinya akan menjawab; "Alhamdulillah, tapi awak baru berjumpa saya, belum lagi mentor saya, dia adalah yang terbaik di bumi ini "

"you are the best Muslim I've ever met".
"O yeahh! come on, meet my mentor, Muhammad (pbuh)!"
(Athirah Taha, 2013)
"baik betul akhlak budak ni...mewarisi akhlak sapalah ni?"
"Saya mewarisi akhlak Nabi!" (Athirah Taha, 2013)

See, betapa uniknya Rasulullah SAW yang Allah utuskan sebagai Rahmatan lil'alamin ini kerana tak kira siapa pun samada lelaki atau perempuan, tua, muda miskin, kaya,  bahkan seluruh dan segenap alam ini boleh mencintai baginda. Hatta pohon-pohan dan haiwan sekalipun! Tanah pun berasa bangga dipijak oleh manusia agung ini. Subhanallah! Jadi, kenapa tidak kita (manusia) yang sememangnya baginda diutus untuk menyempurnakan akhlak kita ini, tidak kita cintai? Adakah pohon dan haiwan itu lebih mulia?? *Na'uzubillah! Tepuk dada tanya iman...

Sekarang pun dah banyak sebenarnya usaha-usaha untuk menghidupkan sunnah-sunnah Rasulullah SAW dijalankan. So kena make sure kita tak ketinggalan! #kan orang yang paling dekat dengan Rasulullah di akhirat nanti adalah orang yang paling banyak berselawat ke atas baginda. Dengan menghidupkan sunnah pun menunjukkan kecintaan kita kepada Rasulull. Aha...jom duduk dekat dengan Rasulullah!

Mari kita teladani akhlak terpuji dan semua sunnah 'The Chosen One' ini pada setiap waktu dan ketika usia kita!Jangan lupa juga sedang anda layari alam maya ini capailah pautan ini, ok?!


[www.inspiredbymuhammad.com]
 Juga yang ini one of my favourite selain Law kana bainana, dan Khawatir Syabb! 


[FattabiouniMalaysia]_______________

Eh, panjang pula mukaddimah saya ini.. hehe. :D Jadi tujuan saya buat page Fattabiouni adalah antara usaha untuk promosi sunnah Rasulullah SAW. Semoga kita mengikuti dan mencontohi akhlak baginda di setiap waktu dan ketika usia kita! InsyaAllah, Aminnn!

Ayuh, semaikan akhlak Rasulullah dalam diri kita!! ^_^


 • Mari menifestasikan cinta kita kepada Allah dan Rasul dengan cara ini...
[Cinta Hati Athe..]


 • Rasulullah dah ajarkan penyelesaiannya...ayuh ubati jiwa kacau...
[jiwa kacau...]


 •  Bagaimana kejayaan kita yang seharusnya, bagaimana yang Rasulullah tunjukkan??
[Berjaya & Cemerlang kita yang mcm mane??]
 

 • Mari letak cermin besar dekat depan....
[r.e.f.l.e.k.s.i] •  Jom 'Hijrah' sama-sama!!!
[waktu 'jahiliyah'...kemudian bila 'hijrah' saye......] • Ayuhlah berlapang-dada seperti Nabi Muhammad dalam setiap perkara....
[~Berlapang Dada~]


 • Janganlah marah-marah....
[a simple reminder for you and me!] • Penatkah berbuat baik?...Apa rahsia Rasulullah SAW tak penat berbuat kebaikan??
[fastabiqulkhairat!] • Allah sangat suka orang muda yang bertaubat!! Baca cerita taubat di sini...

[Jangan Tidur Lagi dan Hijrah~]


 • Iman itu ada naik turunnya, ayuh bagi dinamik ke atas lagi!!!
[Seronoknya upgrade imann!! :)] • Nabi sangat tinggi common sensenya...jom tiru, jom!!!
[common sense~]

(:alangkah indahnya hidup ini>>>bila ikut akhlak Nabi Muhammad S.A.W!! :)

 ~~JagaDiriHiasiPeribadimuDenganAkhlakMulia~~
...wallahu'alam...

No comments:

Post a Comment