...Words From God~O Allah, The Lord~...

"Closer and closer to mankind comes their Reckoning: yet they heed not and they turn away."

"Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.." (Al-Anbiyaa':1)

AWAS! Anda berada di zon::Alangkah Indahnya Hidup Ini::

::SELAMAT DATANG:::WELCOME:::

Salam sejahtera, salam singgah, salam melawat, salam menjengok, dan semua salamlah saya ucapan kepada pengunjung rumah saya ni teratak; Alangkah Indahnya Hidup Ini...

Saya sangat berbesar hati sekiranya anda dapat meluangkan masa untuk membaca perkongsian saya di dalam blog ini. Saya juga mengalu-alukan anda untuk 'copy' atau ambil apa sahaja yang ada di teratak saya ini yang memberi manfaat kepada anda. Namun saya mengharapkan jasa baik anda untuk melampirkan link 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' sebagai rujukannya. Ini kerana sebarang artikel yang saya hasilkan sendiri pasti menjadi tanggungjawab saya kepada ALLAH. ^_^

~Moga ' Alangkah Indahnya Hidup Ini' sentiasa menjadi inspirasi anda~
~Moga segala kandungannya dapat memberi manfaat kepada semua~
~Moga dengan 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' menjadikan kita sama-sama beroleh rahmat dan hidayah Allah S.W.T..aminnn~

Sekian Terima Kasih.

Sunday, May 15, 2011

What it takes to be a biomedical science student?

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, all praises to Allah...
saye dah habis blaja! boleh tak, nak buat statement macam tu? (haha..dah  buat dah pun.) owh..baru tau, macam ni rasanye bile dah 'abis blaja'..(hurm..'habis belajar' ke?? =__="")

sebenarnye macam tak patut pun nak buat statement macam tadi tu... interm of 'belajar' tu sendiri pun sebenarnye...sampailah kite ke liang lahad..jadi, kalau setakat baru abis degree ni macam poyo je rase bile kata dah 'habis blaja' kan..huhu.

Anyway, secara tersuratnya; 'habis blaja' ni bagi saye, mungkin boleh di'kata'kan macam ala-ala 'the coolest sigh~Alhamdulillah~' yang saye selalu kate dalam entry2 pasal novel saye...its a feeling of 'relief@kelegaan' bila dapat accomplished something in our life. Macam juge bile orang yang baru kawen akan kata, "yeahhh...aku dah kawen!" (releven tak analogi nie?? ngeeee) then macam tu jugalah dengan 'habis belajar', that is what  i feel tapi tak tau la pulak kalau orang lain kan..

Frankly, 1st-2nd week after finished the last paper for the last semester and year of study tu...actually i'm feeling empty! (pulak dah? tadi kate macam suatu 'kelegaan' lepas habis blaja)
Betoll, empty!!! tak caya??? percayalah!

Serius, rasa 'empty' sebab...dah tak kena study, dah tak bukak buku...tapi rasa macam bosan pun ada..(hahha...) Then, sebab tu la saye kate dah 'habis belajar' ni suatu kelegaan sebab dah tak perlu nak fikir pasal assignment, nak pergi kuliah, nak siapkan tesis, lab report and so on...

Lagi satu 'empty' tu sebab, biasanya setiap kali sebelum exam...saye akan penuhkan otak saye ni dengan segala bagai maklumat+nota2+tips etc pasal subjek2 sem tu...contohnya..
macam semester 4 hari tu, ambil subjek...

~Clinical Pathology
~Medical Parasitology
~Pharmacology & Toxicology
~Reaserch Methodology
~English for Academic Enrichment

so dalam masa 4bulan long sem, saye akan penuh otak saye ni dengan ke 5-5 input tentang subjek2 berkenaan (ceyy...budget cam rajin sangat je study gayernye..huhu) then, bile exam tu, mulalah...otak akan memuntahkan segala isi2nye...(haahha..ala2 merapi memuntahkan lavanye..walopn ade je soalan yang tak terjawab..hehe)

lepas tu..otak pun akan menjadi 'empty' supaya dapat sediakan space untuk subjek2 sem depan pulak.. jadi, macam tu jugalah terjadinya kepada last semester saye ni...otak saye dah memuntahkan isi2 CAM, MDII, Occuptional English masa exam haritu...tu yang rase 'empty' lepas 'habis belajar'! tak caya? ha..korang yang tak 'habis belajar' ni rasakanlah nanti..haaha*gelak jahat*

Dan sebagai seorang 'kakak' yang prihatin, saye nak revealkan tips2 if anda berminat jadi pelajar biomed macam saye (heehe)...so..check it out!


What it takes to be a Biomedical Science student?


1) masa cuti lepas matrik, foundation etc..anda dinasihatkan untuk mengikuti kelas melukis...

-seriously! (tapi tak serius sangatla..)
ha..tgk gamba ni...


ha ni pulak..

Subahanallah! cantikkan sel-sel bawah microskop ni...yang nilah yang kena lukis banyak-banyak dalam lab report nanti..huhu

ape significantnye??...ha..korang kena lukis semua bende2 alah ni..siap kena color2 lagi (cam ala2 coloring contest! haha)

2)selain kelas melukis, korang tryla menceburkan diri dalam bidang cinematography yer!


video

ha...inilah salah satu video yang group saye buat dulu dalam subject CAM (Complementary & Alternative Medicine..) ini part intro die..canggih tak?? hehe..credits to iqbal..our story board director..^__^

p/s: opss....sorry..there's problem while uploading this video.. (xpela nnt saye cuba lagi yer..)
p/s: edit(21hb..): yeayhhh!! berjaya upload!(^__^)


video

ha..ni lagi satu video yg di'potong' dari video keseluruhan kami tu...;)

3)ok, lagi perkara yang penting kenalah belajar jadi pencinta haiwan yer...(haaha)


untuk makluman..gambar ni sengaja diberikan 'effect' noise..hehe

4)lepas jadi pencinta haiwan..kena jadi kejam pulak..(hehe)

ade gayekan...mcam 'pembunuh' professional..ehehe

5) kalo takut darah...(takyahla amik kos ni..hehe...acah je..sape rase ok dengan darah bolehlah amik kos ni..;)

ha..cucuk jangan tak cucuk!!

6) pastu kenalah praktis jadi manager ke ape ke yang macam nak membentangkan proposal tu..

Poster Presentation for Research Project 1&2

Inilah sebahagian perkara yang akan anda lalui jika anda berminat untuk mengambil/mengikuti (jejak langkah saye..haha)...huh! rindu pulak rasenya nak kembali ke zaman belaja..(ceywah..cara cakap cam dah lame jer 'habis blaja' kn..perasan betol saye nih! haha)


p/s: owh sekarang nak kena fikir pasal LI(latihan industri@internship@praktikal)...see..tak 'habis belajar' pun lagi!
p/s: life is a learning process! so do TARBIYYAH!
p/s: jom masuk Akademi Tarbiyyah@AT. Akademi sepanjang hanyat! say NO to AF! Say YES to AQ! (pesanan luar tajuk..hheee) ^_^
p/s:(macam kena jekan, AT=Athirah Taha!)



(:alangkah indahnya hidup ini>>>bila belajar kerana ALLAH! :)


 ~~JagaDiriHiasiPeribadimuDenganAkhlakMulia~~
...wallahu'alam...