...Words From God~O Allah, The Lord~...

"Closer and closer to mankind comes their Reckoning: yet they heed not and they turn away."

"Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.." (Al-Anbiyaa':1)

AWAS! Anda berada di zon::Alangkah Indahnya Hidup Ini::

::SELAMAT DATANG:::WELCOME:::

Salam sejahtera, salam singgah, salam melawat, salam menjengok, dan semua salamlah saya ucapan kepada pengunjung rumah saya ni teratak; Alangkah Indahnya Hidup Ini...

Saya sangat berbesar hati sekiranya anda dapat meluangkan masa untuk membaca perkongsian saya di dalam blog ini. Saya juga mengalu-alukan anda untuk 'copy' atau ambil apa sahaja yang ada di teratak saya ini yang memberi manfaat kepada anda. Namun saya mengharapkan jasa baik anda untuk melampirkan link 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' sebagai rujukannya. Ini kerana sebarang artikel yang saya hasilkan sendiri pasti menjadi tanggungjawab saya kepada ALLAH. ^_^

~Moga ' Alangkah Indahnya Hidup Ini' sentiasa menjadi inspirasi anda~
~Moga segala kandungannya dapat memberi manfaat kepada semua~
~Moga dengan 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' menjadikan kita sama-sama beroleh rahmat dan hidayah Allah S.W.T..aminnn~

Sekian Terima Kasih.

Tuesday, May 12, 2009

The making of making this to reality...


>>>>the coolest sigh....ALHAMDULILLAH<<<<

Masa tu tengah cuti SPM ,memandangkan mak masa tu kena tukar ke Rompi*, abah pulak kat Tlo*..adik saya pulak duduk asrama... jadi untuk tidak membiarkan mak bonda kesayangan saya tu keseorangan, maka saya pun temankanlah mak saya dekat sana hampir 5bulan jugaklah...sebelum masuk matrik.
Sebelum SPM macam-macamla saya rancang untuk penuhi cuti nanti...nak amik lesenla, nak blaja menjahit, macam-macamla..Tapi saya kena teman mak saya.... tak pe..lupakanlah perancangan tu...
Kt Rompi* tu nak akses susah sikit...nak blaja kereta pun susah...jadi nk-tak-nak saya goyang kakila kat umah tu..(tapi tak goyang kaki jugak sebenarya...kemas rumah, basuh kain, lipat kain,masak..urmmm da rupe suri rumahla plak..hahahah...)
Walaupun sedih juga sebenarnya sebab macam tak buat apa-apa masa cuti SPM, walaubagaimana pun saya mendapat satu projek untuk penuhkan masa saya tu...hehehe. Nasib baik rumah kat Rompi* tu abah saya dah bawak kompter (desktop lama tapi still ok..)
Dari sehari ke sehari, dengan berbekalkan komputer lama tulah saya mula mengarang. Mula-mula rasa cam main-main aje, bukan serius pun...tapi tup-tup dah sampai berpuluh-puluh bab saya taip. Then masa nak dekat amik result saya habiskan cerita tu...
Sebelum ambil result saya ada la kontek sorang kawan saya..mak dia jadi editor kat salah sebuah publisher novel terkenal. ‘millennium’ punya brand..hehehe (fuyoo..link baek punyer ni!) so nak hantar kat mak kawan tu la.Tapi masa sibuk amik result tak dapat jumpa untie tu...so pos jerla kat dia. Lama jugak nak tunggu feedback untie tu...
Suatu hari, di matrik saya tak ada kelas pagi..so, saya call la untie tu...
Then beliau bagitau skrip saya masih lemah, kurang konflik a.k.a atau dalam erti kata lainnya direjectla..hahha
Tapi memang saya mengaku pun kurang konflik...sbb saya lebih tertumpu pada isu yang saya bawa...(cey cakap cam pro jer...heehhe..) sebab saya memang baca jugak novel-novel dan saya suka analisis cara penulisan dan isi novel tu..siap bole kritik lagi...(mesti orang kritik jugak novel saya...).~tak apakritikan anda adalah dialu-alukan..~

Tujuan saya tulis novel ni pun bukan saja-saja. Ade misi yang nak disampaikan. Sebelum menulis lagi saya dah buat ‘homework & assignment’ jugak..
Pastu saya peramla skrip tu dekat habis matrik...
Anjakan paradigma dan transfomasi (wah bahasa bombastic..tak boleh tahan ni...hehe) dalam diri saya bermula di matrik. Ada peningkatan dalam  proses pentarbiyyah diri (mendidik diri) lepas join usrah, tujuan hidup pun dah bertambah jelas.
Jadi, masa cuti matrik sementara nak menunggu offer U saya edit lagi skrip tu. Tambahkan bahan-bahan tarbiyyah dalam naskah novel tu...
Di takdirkan Allah, saya pergilah singgah ke laman ‘sesawang’ milik TBSB. Kemudian saya  carilah cara untuk menghubungi pihak yang ‘berwajib’. Jadi saya pun memberanikan diri email kepada Tn Hj M untuk bertanyakan cara-cara nak hantar manuskrip novel kepada syrkat mereka.
Selepas Tn Hj M memberi respon positif, maka saya  pun meng’e-mel’kanlah skrip saya tu kepada beliau. Seingat saya, saya bagi skrip kat Tn Hj M tu dalam bulan 6 sebelum saya berhijrah ke 'San Antonio'....
Hampir 2bulan jugak saya tunggu khabar berita dr Tn Hj M...jadi saya pun merisikla khabar dari beliau melalui emel..
Saya memang ingatla saat nih...

Masa tu dekat-dekat akhir bulan 8..agak-agak time along saya kahwin rasanya..
Saya pergi CC. tak tau la,  masa tu macam tak sabar-sabar nak buka emel. Bila buka inbox..
Ha tu dia...Tn Hj M reply.
Dada dup-dap-dup-dap da mas tuh..
Bila da open..bersyukur sangat sbb Tn  Hj M tulis cam ni:
Novel saudari dah diterima dan dah masuk ke Lembaga Penilai dan telah diluluskan untuk diterbitkan.Surat perjanjian akan kita hantar dalam masa terdekat.Tahniah, syabas dan selamat maju jaya
Tersenyum sorang-sorang saya kt dalam CC tu...hehe ~~Alhamdulillah~~ lepas  sembahyang Asar  terus buat sujud syukur...
Lepas tu, lama pulak Tn Hj M menyepi, saya pun emel lagi bertanya khabar...hehe. (macam tak sabar je ek...huhu)
Then baru la saya terima call dari beliau, yang meminta saya pergi ke pejabat TBSB...untuk bincangkn beberapa perkara...ayat ‘macho’ Tn Hj M yang lebih kurang macam ni la..
 “Kalau boleh, kite pun nak jugak kenal penulis kita...”
Sebelum bertandang ke TBSB, terlebih dulu dikirimkan perjanjian kepada saya untuk dibca dan difahami melalui emel jugak..(ayat tetiba skema..)
Tarikh bersejarah bertandang ke TBSB  tu adalah dua hari sebelum new year 2009 (woo..ingat lg tu. mestilah!) Pastu saya ajak salah seorang roommate saya untuk teman pergi sana. Perjalanan ke sana pun agak mencabar, masa tu duit saya pun cukup-cukup je untuk saya...nak support kawan saya pun cam tak cukup sgt. Nasib baik dia faham then kami kongsi bayar cab dan lain-lain..hehe.Tq Min...luv yar! ;)
Kiteorang pergi sana kena naik train dan teksi..so sampai TBSB dah petang. Sempat jugak si Min tu mengusha Ustaz Zahazan yang ada kat situ..hehe. Hampir malam jugaklah baru sampai kolej semula.
Dalam tempoh nak sampai  bulan 3 ni, slalu jugak ‘kontek-kontek’ dengan akak TBSB untuk uruskan perjanjian dan editing...
Hari tu Kak An* ade pos perjanjian kat saya ke alamat kolej. Katanyer pos laju tapi hairan saya, tak sampai-sampai. Puas saya cari, tanya sini, tanya situ...dekat seminggu baru dapat kat tangan saya. Itu pun lepas dapat call dari HR.
Urmmm...pastu akak Nad**** plak nk poskan layout. Saya takut pisang berbuah dua kali, jadi saya minta diposkan ke alamat rumah terus...
Kalo korang still ingat entry “adakah saya bernasib malang???”...ingat lagi tak? (kena tengok arkib blogla nmpaknye...) Sebenarnya salah satu sebab yang kuat kenapa saya nak balik sangat lepas exam  hari Selasa tu adalah sebab nak tunggu kiriman layout tu la..hehe..(kan dah kantoi suda...;D) Lepas tu akak Yu* (designer cover) emailkn cover...wah, cool lah akak ni punye design!
Masa tu macam da nak goes smoothly to proceed for the last editing and also progression for printing....
Hehe.. masa level ni la baru saya bagitau adik-beradik yang lain..(sebelum ni dalam family yang betul-betul tau emak, abah(tau sikit), then adik saya....adik-bradik saya yang lagi 4orang tak tau lagi..saya malas nk kecoh-kecoh kalau benda tak confirm lagi...
Apalagi kira saya wat gempak gakla masa tuh...hehhhee..Then, kawan-kawan pun baru bagi tau..So sape yang bertuah tu dapat la tengak cover ni awal sikit sebelum keluar kat blog nih..hehe

Jeng-jeng..

Di saat-sat akhir saya terima call dari Tn Hj M.. disebabkan ada sedikit yang ‘tak berapa-nak-kena’ saya diminta untuk edit kembali beberapa bahagian yang  ‘tak-brapa-nak-syariat’ o ‘tak-berapa-nak-soleh’ dalam certain scene..huhu
Actually saya tak kisah langsung supaya edit bahgian yang diminta Tn Hj M tu. Malah saya bersyukur sebab walaupun disaat genting macam tu Tn Hj M minta juga saya betulkan. Saya pun ambil berat tentang perkara tu tapi maybe still ada tempat-tempat yang saya ‘terlepas-pandang’. Semoga Allah memelihara skrip tu..sebab saya bawa agamaNya dalam novel saya..Nway, Tq Tn Hj M!
Namun musibah melanda saya...
Saya diberi tempoh 3 hari untuk  habiskan edit semula. Entah macam mana, entah apa saya makan, dalam tempoh 3 hari tu saya kena serangan muntah dan cirit-birit. Apalagi, selalu sgt muntah last-last tepaksa ‘berhibernasi’ atas katil je...agak-agak kena food poisoning gayanya..
Hari last tu...Tn Hj M n kak Nad***** da call, tanya pasal pembetulan novel,  saya baru buat separuh, lepas dapat call tu terus saya taip pembetulan tu.
Then kak in*** yang bertangungjawab untuk edit dalam novel saya, inta emel pada dia aje. supaya senang sikit. Lepas tu pulak, internet masa tu down 2-3 hari, jadi saya poslaju jugak yang saya dah print.

It is Kay tagal (kate org Filipina). It is a long wait...
Tapi perancangan Allah juga yang mengatur segalanya buat saya. Jadi, saya terima saja dengan berlapang dada dan hati terbuka. Saya suka sangat ayat ni, kalau saya rasa down, saya akan pujuk hati dengan cakap kat diri saya...
“ SABAR is the key of SUCCESS!!!”
 Dan saya pun dah buktikannya..
~~Wahai sekalian orang-orang Yang beriman! mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah Dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) Dengan bersabar dan Dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana Sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang Yang sabar~~(2:153)
Apa-apa yang saya lalui ini memberi banyak pengalaman dan yang penting, saya tahu persandaran saya hanya pada Allah s.w.t.
***WALAU APA PUN YG TERJADI PADA KITA, INGATLAH UNTUK “BACK TO BASIC”-SIFAT YANG INGIN RASA BERTUHAN***
The words I like best today: Allah’ll be there for you. Always, always, and always...REMEMBER!!!
P/S: Sesiapa yang dah habis baca nvel sya yang xseberapa tu...kiranya sudilah anda untuk menghantar komen kepada saya ke....athirahtaha@yahoo.com.

*****************

[Acknowledgement]

Pertama  sekali, first of all, the most of the most of all....
~~syukur Alhamdulillah (segala nikmat dan ujian hanyalah dari Allah)~~
Keduanya...
~~mak dan abah...yang sentiasa doakan kak chik...
Ketiganya...
~~to all TBSB crews...special thanks to Tn Hj M kerana sudi beri peluang untuk go through skrip saya. May Allah bless all of you...
Keempat...
~~adik-beradik...along+abglong, angah,kde, abgmer....(yang kena surprise..hehe) Adik-my bestfren...
Kelima...
~~my usrahmates....Ar,Ai,Wa,J,Jan,Sy.... tq for the moral support...
Ke-(malas nak kire..haha)...
~~kawan-kawan rapat kat SKPA,KKB n KMM... dan yang lain-lain juga..(yang support kalau beli..haha)
Ke...(seterusnya..)
~~roomates (mi*,c.z,c.p,c.y,KD,ir*) n bebudak kat hostel ‘yang indah dan permai tu.’
Ke....(kemudiannya..)
~~~classmates kat  kolej ‘yang popular...’ tu...(ye ker...hihi)
Ke..(infiniti...)
~~~kepada semua yang sudi beli, sudi baca, sudi komen, sudi nak ambil pengajaran dari novel Cinta Ain Naqilah.. May Allah be the light for you, everlasting...insyaAllah..
Ma’assalamah..

13 comments:

  1. salam athe...
    wooo..penuh ranjau dan duri upenye nk kuarkan novel tu..
    smoga ia menjadi batu ,oncatan untuk tros berkarya..
    hawa x reti nak tulis2 novel nih..
    wat sajak je la..hahaha
    nway..bez of luck!!

    p/s:syg awk..=)

    ReplyDelete
  2. wassalam..Dr.illy@awe@room8ku pling lame..huhhuhu~~
    tu la pasal...byk ranjaunyer..
    nasib baek xkne jergkap samar jerk..hiihiihi
    nwy alhamdulillah..
    doakn smoga Allah redhai pejalann shabtmu ini..

    bls p/s:syg awak juge!!=D

    ReplyDelete
  3. salam..
    trah..
    novel nie still dlm proses membaca..
    heheh..
    tie qma comment ea..

    ReplyDelete
  4. wassalam..qma..
    baguih2..ku nntkn komenmu..hehehee

    ReplyDelete
  5. firstly, congrattez tra!!!
    da hbs bace dat novel..alhmdulillah..
    ringkasnye, novel tu byk bg impak,lg2 bg nawa la..huhu mayb dah tjodoh tuk bc novel cinta islamic trah pas ape yg nawa dah thabat kn lam hati ni..bgusla, cinta yg benar2 jujur, semata2 kernaNya, rindu pun keranaNya..dan yg plg pentg cinta yg xternilai tuk suami. barulah rs cinta yg abadi...phewh touching kot..^_^

    suka sgt ayat2 n kata2 lam page akhir,ms345..
    sume msg2 cam comel lam novel tu pun!!huuu~
    trah keep it up..pasni nk beli novel tra n bg hadiah kat kwn2 laen plak..wahh~ahaha

    sebagaimana lam surah yg trah bg nawa time kem agama tu..surah alNajm;39-'dan bahawa sesungguhnya tidak ada(balasan) bg seseorang melainkan(balasan) apa yg diusahaknnya'
    u deserve it trah!!all d best!!n thx 4 evrtg..

    ReplyDelete
  6. zureen:alhamdulillah..tq!!:)

    Nawa: actually speechless bce komen nawa coz xtau yg nawa da bace..hehehe..senyap2 je yer..
    actually mmg niat trah wat novel tu utk beri kesedaran ttg 'cinta' tu yg sebnrnye..walopun kate cinta sesama manusia tu indah tp sebnarnye cinta tu bknlah cinta yg hakiki..

    xde pekataan len yg mmpu trh ucapkn selain alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulillah.
    sesgghnyer bkn sbb nvl tu beri impak yg besr sgt pun tp yg lebih penting adalah Allah chooses u, nawa!=D

    semoga org lain juga dpt merasakn apa yg nawa rasakn tu..biar kte sebarkan rase cinta kpd Allah..dan insyaAllah novel ni salah satu wadahnya...Thabatkn tekad mu, nawa...rabbaniyyah tuhanmu akn kau rase..(cey sempat lg trh bemadah kt cni..hahaha)
    tq for ur support!!!

    ReplyDelete
  7. ya allah tira~
    aku mintak mahap sgt2 la..
    aku br pasan kat buku tu ade name ko..
    alhmdulillah~ tercapai gak cite2 kawan aku nie yeh..
    I.A aku kan trus g kedai utk beli buku tu..aku toong promote kat blog aku boley?hehe..ni je yg aku mampu buat tuk sahabat aku sorg nie~ =)

    ReplyDelete
  8. xpe cik kambenggurun..
    wah..ko nk tlg promote... kecik tapak tangan litar sepang ak tadahkan.huhuhu~~~
    nwy kalo da bace nnt ko bole la tlg bg komen lak yer..:D

    ReplyDelete
  9. Aslkm.Buku cinta ain naqilah tu abr baca dalam satu hari je.hehe..Mmandangkan ni buku pertama buat athirah,satu novel yg bagus cuma pas ni kalo thirah wat novel lg,susunan ayat tu harus dperhaluskan lagi dan watak n tempat harus lebih dperincikan lagi supaya mudah bagi gambaran kat pbaca.Tu just cadangan abr..Scr kseluruhannya buku thirah simple, menarik best lah..so sape yg lum baca tu cari lah dpasaran ye..hehe..no hp tu abr letak citu cz abr dah pening suma kwn minta no cz abr tak guna maxis lg.Ala tak da org nak ganggu abr pun..hehe..

    ReplyDelete
  10. Wassalam..DR AKHBAR..(amin..^__^)
    tq for the comment..
    really appreciate it..
    then kelemahan2 tersebut insyaAllah akn cube diperbaiki utk novel akn dtg..=D

    P/s:teroskn semgt celcom!!..hhuhuuhuh

    ReplyDelete
  11. sy pinjam kat library novel cinta ain naqilah..terasa berat hati nk pulangkan novel ni..novel ni best sgt2..tahniah...

    ReplyDelete
  12. cik MAIZATUL...
    owh,pinjam kt library..ok..xpe2..pulangkan dulu, nnt kena denda plak nt..hehe..
    nwy, insyaAllah boleh beli di kedai buku utk disimpan sebagai koleksi..;)

    ReplyDelete