...Words From God~O Allah, The Lord~...

"Closer and closer to mankind comes their Reckoning: yet they heed not and they turn away."

"Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.." (Al-Anbiyaa':1)

AWAS! Anda berada di zon::Alangkah Indahnya Hidup Ini::

::SELAMAT DATANG:::WELCOME:::

Salam sejahtera, salam singgah, salam melawat, salam menjengok, dan semua salamlah saya ucapan kepada pengunjung rumah saya ni teratak; Alangkah Indahnya Hidup Ini...

Saya sangat berbesar hati sekiranya anda dapat meluangkan masa untuk membaca perkongsian saya di dalam blog ini. Saya juga mengalu-alukan anda untuk 'copy' atau ambil apa sahaja yang ada di teratak saya ini yang memberi manfaat kepada anda. Namun saya mengharapkan jasa baik anda untuk melampirkan link 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' sebagai rujukannya. Ini kerana sebarang artikel yang saya hasilkan sendiri pasti menjadi tanggungjawab saya kepada ALLAH. ^_^

~Moga ' Alangkah Indahnya Hidup Ini' sentiasa menjadi inspirasi anda~
~Moga segala kandungannya dapat memberi manfaat kepada semua~
~Moga dengan 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' menjadikan kita sama-sama beroleh rahmat dan hidayah Allah S.W.T..aminnn~

Sekian Terima Kasih.

Monday, January 20, 2014

Jodoh Berdua~

بسم الله الرحمن الرحيم
Jodoh berdua?? eheh, karang tak pasal-pasal Hafiz Hamidun claim hakcipta plak kat saya...huhu *pinjam tajuk sat, tolong promote nih! :D

Kalau masuk entry ni, hurmm..kira dah banyak jugala koleksi entry yang saya tulis bab couple-nikah-kahwin-bina masjid.  (anda boleh cari jejak di sini: Kalau berpacaran~ ) perghh...kali ni pasal jodoh plak..huhu *tapi nasi minyak tak ada bau lagi..kui3.. -_-''' (insyaAllah, doakan ek!)

Sebenarnya sejak zaman matrik lagi, kalau chitchat dengan kawan-kawan dan singgah bab-bab cam gini, saya selalu cakap yang saya nak kahwin awal! huhu seriously, target saya masa tu nak nikah umur 23. (target sekarang naik skitla...hihi) dan sekarang, dah lepas dah target tu..dan lagi, kawan-kawan saya yang masa matrik dulu yang tak cakap nak kahwin awal ramai je yang dah kahwin, ada ramai yang dah jadi mak dah pun! hehe *Alhamdulillah, may Allah bless they all!

At one side, sedihla jugak tak dapat accomplish aim.. sobssobs :(  anyway, at the other side, saya rasa Alhamdulillah dan saya memang sentiasa fikir positif, which Allah knows best, Allah is the best planner, He reserves me a better plan. that's soothing enough...so, keep calm and keep praying hard...(...and keep *usha2 jejaka soleh! eheh! lol :P)

Sebab apa saya rasa Alhamdulillah.....
Sebab,

....dengan tak kahwin awal...Allah memberikan saya pengalaman, tarbiyyah, dan memberi peluang kepada saya untuk merasai sendiri perasaan macam mana nak manage mental, emosi, masa sebagai orang yang 'tak berkahwin awal'...tapi saya tak nafikan, ini juga viceversa dengan orang yang nikah awal@kahwin muda. *(definisi kahwin muda saya: nikah < 23thn) yang mana if orang yang nikah awal, Allah akan beri pulak dia pengalaman, tarbiyyah, dan beri peluang kepada diaorang untuk merasai sendiri perasaan macam mana nak manage mental, emosi, masa sebagai orang yang 'berkahwin awal'. 


Tapi ramainya akan bercakap bagi pihak yang "berkahwin awal". kebaikan, ke'best'an, ke'pro-cons'annya.
Tapi kita sebenarnya kurang nak promosi atau ambil port bagi pihak case macam saya; yang mana 'sek-sek' tak ditakdirkan Allah untuk nikah awal. *ini diskriminasi! hoho (kasihan tau yang tak ada rezeki nak kahwin-nikah awal ni.. huhu)

....sedangkan sebenarnya, cabaran orang yang tak bernikah awal juga tak kurang hebatnya, bahkan boleh jadi lebih besar!
....cabaran itu mencabar dalam banyak perkara seperti yang saya senaraikan tadi; mental, emosi, masa. saya nak bagi contoh yang paling senang...berkaitan "EMOSI".
1) "bila nak jemput makan nasi minyak?" haa tu, soalan yang timbul tak semena-mena waktu dapat jemputan makan nasi minyak kawan atau ketika masa berada di tempat kejadian (baca: kenduri kawen tulah!)

2) seperti biasa, selepas weekend gambar nikah+kahwin+tunang akan memenuhi timeline...*experience is the best teacher! hoho

3) bila orang sekeliling lebih excited dan tertunggu-tunggu bila kita nak kahwin...huhu

4) bila kakak kita dah start guna 'nama anak' dia (a.k.a nama anak saudara kita tu) untuk tanya bila la nak dapat 'paksu/pakcik/pakngah @ maksu/makcik/makngah' (semua pak&mak-lah tak terkecuali..hoho)

5) dan macam-macam lagi soalan yang sewilayah dengannnya...

Amacam?..tak ke stress menjadi 'orang yang tak kahwin lagi/tak kahwin awal'? *hujah backup geng seangkatan..ngeh3 :P

Bagi saya banyak-banyak perkara berkaitan emosi yang saya utarakan tu tak adala saya stress sangat pun..huhu *control macho..pheww~ ...(errrr...except no.2..sebab lately tiap-tiap minggu kot...T_T)

Hurmmmm...anyway, bagi saya it is not that bad, being tak kahwin lagi....as long as kita faham apa tujuan nikah-kahwin tu, kita faham apa makna takdir-jodoh, yang akhirnya tapi sepatutnya yang pertama-tama perlu kita faham, iaitu apa ertinya HIDUP ini.

Secara peribadi, saya lihat masyarakat kita sekarang (khususnya remaja@masyarakat FB; *sebab saya perhatikan perkara ini banyak terjadi versi FB dan realiti juga..)
 
Terlalu banyak membicarakan soal kahwin-nikah awal ini sehingga ia menjadi seolah-olah visi & misi remaja-remaja di luar sana. Saya tidak menolak kahwin-nikah awal, bahkan saya sebenarnya turut menyokong cita & aspirasi berkenaan. (cheewah! ayat cegu BM!..hihi). walaubagaimanapun, saya tak begitu bersetuju sekiranya promosi-promosi kahwin awal ni diambil sebagai jalan pintas untuk kita konklusikan kahwin awal sebagai penyelesaian bagi permasalahan sosial yang melanda remaja kita sekarang (yang saya maksudkan di sini mungkin masalah-masalah seperti couple, zina, pergaulan bebas dll).

Oopsss! tapi jangan silap faham. maksud saya kat situ adalah kita mempromosikan kahwin nikah awal kadang-kadang nampaknya 'agak keterlaluan/berlebih-lebihan'. *err..ini memang 100% pandangan saya. so, harap anda tak emo. haha

Saya juga tidak menolak bahawa nikah memang solusi terbaik.
“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya, kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.” (An-Nur 24:32)
NAMUN saya tidak melihat nikah awal sebagai konklusi total. 

Kadang-kadang saya pula yang berasa bimbang apabila melihat remaja-remaja (khususnya yang perempuanlah!) yang sering kelihatan terbuai-buai perasaan dek hembusan 'status/post/ gambar nikah-kahwin, zauj-zaujah' yang sepoi-sepoi bahasa itu...

Memang amat rugilah jika para rijjal dan fattah kita dibuai dengan perasaan dan angan-angan semacam ini. Sedangkan Saidina Ali kwh pada usia remaja sudah menggantikan Rasulullah SAW di pembaringan, lalu dia menjadi sebahagian strategi hijrah nabi. Bahkan pula Muhammad Al-Fateh sibuk membentuk diri untuk menjadi sang penakluk Constantinople. Yang mana ketika remajanya Hassan Al-Banna sibuk memikirkan kecelaruan yang berlaku dalam kalangan ummat sehingga tertubuhnya Ikhwanul Muslimin.

Nah, apa yang terjadi kepada remaja kita hari ini? Lemah, tidak beragenda, tidak melihat masa hadapan, tertutup pemikirannya kerana visi-misi yang mungkin hanya sebatas nikah-kahwin awal, di tambah lagi fenomena "Cinta Jannah-Saya sebenarnya isteri dia- Playboy itu suami aku" etc yang 'menjadi-jadi'kan lagi angan-angan mat jenin seperti ini.  Sudahnya, kahwin-nikah awal didasari betapa 'dramanya'  perkahwinan itu. Hilanglah kebaikan, ke'best'an, ke'pro-cons'annya kahwin-nikah awal yang sepatutnya difahami hakikatnya. 
(yang kahwin-nikah awal atas kefahamaan, persediaan yang betul tu baguslah! syabas! =D, yang saya cakap ni yang kes lain sikit..huhu)
"Syaitan sentiasa menjanjikan mereka (dengan janji-janji indah) serta memperdayakan mereka dengan angan-angan kosong dan apa yang dijanjikan oleh Syaitan itu tidak lain hanyalah tipu daya semata-mata." 
(An-Nisaa' 4:120)

"Biarkanlah mereka makan dan bersenang-lenang dengan kemewahan dunia dan dilalaikan oleh angan-angan (daripada bertaubat dan insaf) kemudian mereka akan mengetahui kelak (bencana perbuatan mereka)." 

(Al-Hijr 15:3) 

Maka, bagi saya...tidak mengapa tidak kahwin-nikah awal@ tak-kahwin lagi pun,  La tahzan! *pujuk diri sendiri..hihi

Sebab...
Masa muda dan single-mingle inilah yang seharusnya kita fully-utilized kan untuk membangun semua potensi diri. menyemai benih di ladang amal dengan sebanyak-banyaknya.
"Wahai sekalian pemuda, sesiapa yang berkemampuan dan mempunyai keinginan untuk berkahwin, maka berkahwinlah kerana perkahwinan akan memelihara pandangan dan kemaluan kamu. Sesiapa yang tidak mampu maka berpuasalah ia kerana dengan berpuasa dapat memelihara daripada kejahatan. – (Hadis Nasai dan Abu Daud).

Hadis lain menyebut, "Wahai sekalian pemuda, sekiranya kamu berkemampuan, berkahwinlah dan sesiapa yang tidak mampu maka berpuasalah ia kerana dengan berpuasa dapat memelihara daripada kejahatan. – (Hadis Bukhari).

Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam, maksudnya:
“Wahai sekalian pemuda, Barangsiapa dari kamu mempunyai kemampuan, maka berkahwinlah, kerana nikah itu dapat menutup pandangan dan menjaga kemaluan. Barang siapa yang tidak mampu, maka berpuasalah kerana puasa itu baginya menjadi sebagai perisai (mengurangi syahwatnya)”. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).
Kadang-kadang apabila terlalu banyak membicarakan soal jodoh-nikah-kahwin pada usia 'kahwin awal' (mengikut definisi saya tadi)...bagi saya ini adalah penyakit. Apabila sudah di post di FB itu, maknanya simptomnya sudah mula kelihatan. sekali-sekala tidaklah mengapa. mungkin sekadar berkongsi rasa...tapi kalau dah selalu....memang masalah tu! 

Adalah lebih baik buat persiapan untuk diri sebagai persediaan kahwin-nikah tu. caranya bagaimana? (rujuk: Entry ke-100: [~Terbinanya Masjid itu~]) jadi, mengepos 'status/post/ gambar nikah-kahwin, zauj-zaujah' yang sepoi-sepoi bahasa itu bukanlah cara yang tepat untuk melakukan persediaan untuk diri ye!

Berkaitan jodoh pula, ia bukanlah perkara sembarangan yang boleh kita jangkakan. orang yang bernikah-awal mungkin cepat jodohnya. maka, yang belum berkahwin/tak kahwin lagi mungkin lambat jodohnya. Usahlah membicarakan sesuatu yang memang bukan kuasa kita. Pening kepala 'yang kena tanya' nak jawab apa. kalau saya, jawapan standard senang je; "insyaAllah, doakanlah!" settle! haha :D

Kita lebih excited nak ambil tahu tentang jodoh orang; yang kita dan dia sendiri tak pasti, namun kita sering terlupa "jodoh" yang sememangnya telah dulu 'jodoh berdua' kita..iaitu  MATI


*sentap tak?? sentapkan..hoho
Cukuplah Allah sebagai kekasih,
Cukuplah Al-quran sebagai penghibur,
Cukuplah MATI sebagai pengingat!

Jadinya, adakah kita telah mempersiapkan diri kita sebagaimana mungkin kita mempersiapkan diri untuk nikah-kahwin???? *Allah, Allah! ketuk diri sendiri ni! atau mahukan kita 'Jodoh berdua' kita dengan cara se-tragic "Tanah Kubur" atau mahu pengakhiran yang seindah Khusnul Khatimah!

Maka, tepukla dada...tanyalah iman. sejauh mana, sekadar apa... wajah 'jodoh berdua' sebenarnya yang kita mahu.

"Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya."
(Ali-'Imraan  3:185)


 Selamat mengambil ibrah! ^_^


___________
p/s: snack to digest~: Do read up, guys!
p/s: rijjal/fattah= remaja/ pemuda

 


 

(:alangkah indahnya hidup ini>>>... 'Jodoh Berdua' sudahku tahu!! :)

 ~~JagaDiriHiasiPeribadimuDenganAkhlakMulia~~
...wallahu'alam..
-MES,1:06am, Isnin,20-Januari-2014, 18 Rabi'ulawwal,1435-

No comments:

Post a Comment