...Words From God~O Allah, The Lord~...

"Closer and closer to mankind comes their Reckoning: yet they heed not and they turn away."

"Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.." (Al-Anbiyaa':1)

AWAS! Anda berada di zon::Alangkah Indahnya Hidup Ini::

::SELAMAT DATANG:::WELCOME:::

Salam sejahtera, salam singgah, salam melawat, salam menjengok, dan semua salamlah saya ucapan kepada pengunjung rumah saya ni teratak; Alangkah Indahnya Hidup Ini...

Saya sangat berbesar hati sekiranya anda dapat meluangkan masa untuk membaca perkongsian saya di dalam blog ini. Saya juga mengalu-alukan anda untuk 'copy' atau ambil apa sahaja yang ada di teratak saya ini yang memberi manfaat kepada anda. Namun saya mengharapkan jasa baik anda untuk melampirkan link 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' sebagai rujukannya. Ini kerana sebarang artikel yang saya hasilkan sendiri pasti menjadi tanggungjawab saya kepada ALLAH. ^_^

~Moga ' Alangkah Indahnya Hidup Ini' sentiasa menjadi inspirasi anda~
~Moga segala kandungannya dapat memberi manfaat kepada semua~
~Moga dengan 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' menjadikan kita sama-sama beroleh rahmat dan hidayah Allah S.W.T..aminnn~

Sekian Terima Kasih.

Monday, December 20, 2010

Ada apa dengan Cinta ke 'Chinta'???

بسم الله الرحمن الرحيم


Sebelum ni...saye bawakan anda entry kekasih halal, anda nak couple dan nampaknya bakal ada kesinambungannya dengan entry yang ni....

Ada apa dengan 'cinta@chinta'???

Cinta ke Chinta??? huhu...tak kisahlah. sebelum ini juga saye dah pernah menulis Ada apa dengan Nur Kasih??? Kali ini sekali lagi saye dengan 'waras'-kuasanya saye akan melantik diri saye sebagai pengkritik tetap drama-drama di TV...hehe. Tu la... dulu saye dapat offer jadi pengkritik filem saye tolak... kalau tak mesti dah maju industri drama  kat Malaysia ni bila dapat kritikan saye ni...(gurau jer..) bab-bab kritik suke jer kan saye nih..(hehe..bukan kritik, nasihat aje..^__^)

ok..kembali pada topik..


Chinta? Anda tengok tak cerita ni kat TV3 waktu untuk Slot Akasia hari tu?... bagi saye time die agak tak 'strategik' sangatla sebab around 6.30-7.30pm... ade ke patut 'waktu-waktu' maghrib hari tayang cerita cam gini kan...(memang tak sesuaiiii!) anyway, dari segi masa tu memang tak sesuai tapi saye rasa perlu  juga ada orang yang berfikrah, tahu agama, hayati agama tengok drama-drama macam gini..supaya kita tahu apa yang sedang berlaku dalam masyarakat kita.

filem atau drama ini dihasilkan biasanya kerana ada 'permintaan'nya. so, kita perlu juga tahu 'demand' masyarakat kita sekarang nak tengok cerita yang bagaimana. kalau yang banyak terbit  berupa cerita yang (agak tak keterlaluan) dikatakan 'rosak akhlak' tu maknanya 'orang-orang yang tahu agama' perlu melakukan sesuatu untuk membantu masyarakat kita yang 'mungkin' (nauzubillahiminzalik) ke arah seperti  cerita yang mereka 'demand'kan tu. wallahu'alam.

nak diceritakan...hari tu..(berapa hari bulannye saye dah lupa).. saye naiklah komuter dari Shah Alam nak ke KL..saye dah musafir nak balik kampung cuti semester..hehe... sampai aje train tu, saye pun masuklah ke gerabak wanita. train agak 'tenteram' sebab tak ramai sangat orang cuma tak ade rezeki saye nak duduk dengan 3beg berat (1beg balk kampung+beg sandang ade laptop+1beg tepi;beg wajib saye) yg dibawa..(biaselah balik kampung kan..hehe) kalo balik ade appoinment dentist, saye bawak beg tepi saye tu aje...hihi(ayat cover! ;)

sambung cerita, then saye berdiri la sepanjang perjalanan ke KL tu. Depan seat yang dekat tempat saye berdiri tu ada...lah seorang 'kakak' ni dengan 2org lagi anak dia (sorang lelaki, sorang lagi perempuan). yang perempuan tu saye agak mungkin dalam lingkungan 12-13thn dan yang lelaki tu mungkin dalam darjah 2-3). ibunya tu, boleh saye katakan agak 'ranggi' juge... (dalam pandangan mata sayelah..huhu)...emaknya dengan jean, baju t-shirt lengan pendek, rambut panjang diikat dan memakai cap....kemudian berlakulah dialong antara anak-beranak ini..yang cukup kuat untk saye mendengar dengan jelas butir-butir percakapan mereka...(wah..macam menulis novel pulak saye nih...hihi)

anak P: sampai rumah nanti nak tengok cerita apa yer? (tanya dia pada adik L die tu..)
anak L: urmm...nak tgk siti kelembai, chinta...(wah..adik die siap dah hafal siaran TV tu..*nada sarkastik*)
emak die: hari ini hari apa...tak ada chinta...(lebih kurang beginilah kata mak die tu)

#maaf, mungkin dialog ni bukan yang tepat sbb saye pun dah tak ingat sangat... tapi memang itulah antara isi-isi percakapan mereka yang masih terlekat dalam ingatan saye ni...

Saye hanya memerhatikan mereka...saye menggeleng dalam hati...
'haisyhh...rosak budak ni..kecik-kecik tengok Chinta Chandurry tu..'


Ada PRO dan KONTRAnya dari drama ni...
Suka saye nak cerita tentang KONTRAnya dulu..moga kita ambil pengajaran..

Personally, diawalnya memang saye nampak yang KONTRA aje... sebabnya,  fasa awal  cerita ni memaparkan kisah Chinta yang hilang arah dan hidup bergelumang dosa. Siap berkedudukan lagi dengan bukan mahram dan tinggal serumah..*astaghfirullah*

mak saye yang kadang-kadang tengok 'tebuk-tebuk' tu selalu je komen... 'hai apalah nak jadi dengan Malaysia. Mesti ada jugak golongan yang macam ni...'

kemudian bab-bab nak membunuh macam senang-senang je...macam nyawa manusia ni tak berharga langsung...macam suka-suki je nak membunuh orang...siap boleh tutup dari polis dapat tau lagi..(maju sangatlah tu Malaysia  kononnye kalo cam gini...huh!) sebab tu lah pada mulanya saye rase tak patut drama ni ditonton secara U. patutnye 18SG!

kalau saye dan mak saye ni pun rasa kandungan dan adegan-adegannya tak sesuai untuk tontonan kami yang sah-sah dah 18thn ke atas ni..apatah lagi budak-budak kecik tu...

apa-apapun saye cerita kan sedikit latar belakangnya...
Chinta (Si Fasha Sandha yang melakonkan watak ini..) dibesarkan di kampung. ayah die yang berpegang pada agama...sangat bagus sebab selalu berjemaah surau. Solat subuh pun mereka satu keluarga akan berjemaah dekat surau...tapi  si Chinta ni memang liat sikit nak bangun subuhnya (huh! reject jadik isteri..hehe)  jadi sebab yang inilah yang membuatkan ayah dia bertambah tegas terhadap die. secara tak langsung menampakkan ayah die seperti melebihkan anak lelaki (abang die) dari anak perempuan.

“Dan dirikanlah olehmu sembahyang ketika gelincir matahari hingga waktu gelap malam, dan (dirikanlah) sembahyang Subuh; sesungguhnya sembahyang subuh itu disaksikan (keistimewaannya; disaksikan oleh malaikat)” (17:78)

sedangkan sebenarnya abang dia ni lah sebenarnya penipu besar. berlakon baik depan ayah dia padahal die jahat dan selalu 'skodeng' adik die ni.. tapi ayah dia percaya aje ape yang abang die cakap kononnya anak lelaki die ni yang baik sangatlah.


"Katakanlah (wahai Muhammad): Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam dada kamu atau kamu melahirkannya, nescaya Allah mengetahuinya dan Ia mengetahui segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu." (3:29)

"Dan Tuhanmu mengetahui akan apa yang terpendam dalam hati mereka, dan apa yang mereka zahirkan." (28:69)


tup-tup dieorang dah besar.

chinta memang dikenali kt kampung tu sebagai budak baik, lepas tu abang die tu pulak 'kononnya' selalu berulang surau...padahal...perangai macam....(anda fikirlah sendiri...huhu) buktinya abang dia  jahat bila Chinta dapat tahu yang sebenarnya abang die dan kawan baik dia (Si Mustika) dah melakukan zina. sebab tu lah jugak abang dia beriya-iya nak kawen dengan si mustika tu. dan cerita tragis Chinta ni bermula bila abang dia dan Mustika berpakat dengan seorang 'haji' (pak haji 'tak soleh'  yang kaya dalam kampung) tu untuk mendapatkan Chinta. Jadi, waktu inilah Chinta dianiayai abang dan kawan baik dia sendiri.


"Sesungguhnya Allah membela orang-orang yang beriman sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap seorang yang khianat, lagi tidak bersyukur." (22:38)

"Allah mengetahui pengkhianatan (keserongan dan ketiadaan jujur) pandangan mata seseorang, serta mengetahui akan apa yang tersembunyi di dalam hati." (40:19)


Bila dapat tahu perkara ni...ayah Chinta percayakan kata-kata abang dia, tak mengaku dan putar belit tu...hanya mak Chinta yang  percayakan dia. bertambah tragis kekasih Chinta pulak, bila dapat tahu yang pak 'haji' tu dah buat camtu kat Chinta dia jadi marah..dah dia pulak yang buat perkara yang sama macam pak 'haji' tu buat kat Chinta. (huh! complicated benar saye nak ceritakannya, tak tau macam mana nak buat short-cut). ayah Chinta ni pulak tak habis-habis salahkan Chinta sebab Chinta tak pandai jaga diri. Padahalnya abang dia tu yang paling bersalah.

lepas kejadian inilah, Chinta lari ke Kuala Lumpur. Masa ini dia seperti kehilangan arah dan mula meyalahkan takdir terhadap apa yang berlaku dalam hidup dia selama ni. Bila dah sampai KL, dia dah mula tak pakai tudung, tak solat. bagi dia, buat apa dia jadi baik tapi dia selalu teraniaya.
Selepas tu bermula perjalanan hidup dia sebagai model dan 'kupu-kupu-malam' kelas atasan... Chinta berubah macam ni sebab dia marahkan takdir dan dah tak percayakan lelaki dan kawan baik.

"Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah pertunjuk kepadanya nescaya Ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Ia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit- sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman." (6:125)

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)." (17:32)


Pelbagai konflik jugaklah yang berlaku waktu ni...dipendekkan cerita,

Ada sorang 'ahli perniagaan' ni nak kawen dengan dia. Tapi sebenarnya, Chinta ni dah 'crush' dengan bodyguard yang datuk tu arahkan untuk jaga Chinta die. Name die Ammar. Ammar ni kononnya baikla tak tinggal solat...(tapi yang saye tak pahamnya macam manelah die boleh kerja bodyguard dan siap selamba bunuh2 orang lagi..)  semasa hari perkahwinan datuk+chinta ni datuk tu 'bebas'kn Chinta ni sebab kononnye Chinta n Ammar ni saling mencintailah...(cinta duniaaaa...apalah sangatkan..hehe) dan Chinta ni nak bertaubatlah bila dia bersama Ammar nanti. bla.bla.bla. masa si Chinta ni nak kawen dengan Ammar, Ammar ni accident kena langgar oleh bekas kekasih Chinta tu dulu...dan meninggal dunia. Sekali lagi Chinta ni menyalahkan takdir. Dia rasa macam Tuhan tak adil...bila dia dah nak berubah, Tuhan ambil nyawa orang-orang yang disayang.

"Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa) dan (dalam pada itu ) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu). Dan kamu tidak akan dapat melemahkan kuasa Allah (daripada menimpakan kamu dengan bala bencana, walaupun kamu melarikan diri di mana sahaja) di muka bumi (atau di langit) dan kamu juga tidak akan beroleh sesiapapun - yang lain dari Allah - sebagai pelindung atau pemberi pertolongan." (42:30-31)


bla.bla.bla lagi...lepas 5tahun

satu hari Chinta ni pergilah jumpa seorang peguam syariah (name die Rasul Iman) yang uruskan kes khalwat die...

jeng-jeng-jeng...die pengsan!

sebab....
muka peguam tu macam muka Ammar...

dah malas nak cerita....pendekkan,

mula2 peguam tu macam professionallah...at last 'crush' jugak dengan si Chinta ni...
masa tu peguam ni dah nak kawen...Chinta ni pulak memang masih dalam 'misi' nak mengorat peguam ni...jadi dia katalah yang dia  dah nak bertaubat...

lagi.lagi.dan lagi.

Rasul pun kawenlah jugak dengan gadis pilihan mak die (Saadah)... lepas tu, Saadah ni tau la jugak yang Chinta ni kawan dengan suami dia...jadi Saadah ni pun menjalinkanlah persahabatan dengan Chinta ni untuk membantu Chinta untuk berubah. mula-mula Chinta ni masih berniat jahat nak rampas si Rasul tu dari Saadah, tapi akhirnya dia kalah juga dengan keikhlasan Saadah terhadap dia. jadi, Chinta pun mula berubah juge...tambah pula bila dia disahkan ada brain tumor.

"Dan apabila Kami kurniakan nikmat kepada manusia, berpalinglah dia serta menjauhkan diri (dari bersyukur) dan apabila ia ditimpa kesusahan, maka ia berdoa -merayu dengan panjang lebar." (41:51)

nak jimat masa dan tenaga saye...

Saadah pulak dikhabarkan tak boleh mengandung. lepas tu, mak Rasul dah mendesak supaya Rasul kawen lain.

"Bagi Allah jualah hak milik segala yang ada di langit dan di bumi Ia menciptakan apa yang dikehendakiNya Ia mengurniakan anak-anak perempuan kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dan mengurniakan anak-anak lelaki kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Atau Ia mengurniakan mereka kedua-duanya, - anak-anak lelaki dan perempuan, dan Ia juga menjadikan sesiapa yang dikehendakiNya: mandul. Sesungguhnya Ia Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa." (42:49-50)

"Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan (lain): dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (diantara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja, atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman." (4:3)

Saadah meminangkan Chinta untuk suami dia sebab dia tahu yang Chinta dan Rasul ni saling 'cinta' la kan... Chinta memang nak menolak, sebab dia dah nak terbang ke Mekah, Chinta mahu menghabiskan sisa hidupnya di Mekah. Chinta mahu bertaubat dengan sebenar-benarnya. Dia rasa sangat berdosa terhadap apa yang dia lakukan selama ini kerana sepanjang hidupnya itu dia menyalahkan takdir. 

"Dan sesiapa yang melakukan kejahatan atau menganiaya dirinya sendiri (dengan melakukan maksiat), kemudian ia memohon ampun kepada Allah, nescaya ia akan mendapati Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (4:110)

"Maka sesiapa yang bertaubat sesudah ia melakukan kejahatan (curi) itu dan memperbaiki amal usahanya, maka sesungguhnya Allah menerima taubatnya kerana Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (5:39)

"Dan mintalah ampun kepada Tuhan kamu, kemudian kembalilah taat kepadaNya. Sesungguhnya Tuhanku Maha Mengasihani, lagi Maha Pengasih." (11:90)

Tetapi mengenangkan dia sayangkan Saadah, Chinta terima juga kerana tak sanggup nak hampakan Saadah kerana Saadah masih mahu mereka melangsungkan perkahwinan walaupun pada ketika itu Saadah sudah pun mengandung..(dengan kuasa Allah jugak kan..)

"Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Ia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Ia berfirman kepada (hakikat) benda itu: "Jadilah engkau! Maka ia terus menjadi." (36:82)

dan akhirnya, Chinta meninggal dipangkuan Rasul ketika nak menyarungkan cincin perkahwinan mereka selepas akad nikah...

Pengakhiran Chinta, mengingatkan saye kepada hadith 40 oleh imam nawawi yang bermaksud...

Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah ibn Mas'uud r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda, dan Baginda adalah seorang yang benar lagi dibenarkan (iaitu dipercayai): Sesungguhnya setiap orang di kalangan kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa air mani, kemudian menjadi segumpal darah selama tempoh yang sama, kemudian menjadi seketul daging selama tempoh yang sama, kemudian dikirimkan kepadanya seorang malaikat lalu dia menghembuskan padanya ruh dan dia diperintahkan dengan 4 kalimat; iaitu supaya menulis rezekinya, ajalnya, amalannya dan adakah dia celaka atau bahagia. Demi Allah Yang tiada Tuhan melainkanNya, sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli syurga, sehingga jarak antaranya dan syurga tidak lebih dari sehasta, lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli neraka lalu dia memasuki neraka. Dan sesungguhnya salah seorang dari kalangan kamu akan beramal dengan amalan ahli neraka, sehingga jarak antaranya dengan neraka tidak lebih dari sehasta, lalu dia didahului oleh ketentuan tulisan kitab lantas dia mengerjakan amalan ahli syurga lalu dia memasuki syurga. (Riwayat Bukhari dan Muslim, Hadis ke-4)

kalau kita tengok sejarah Chinta ni...Allah sedang menguji dia sebenarnya. moga benarlah pengakhirannya itu  dalam Khusnul Khatimah ketika dia benar-benar sudah bertaubat sungguh pun terlalu banyak kemungkaran yang dia lakukan sebelum ni. Dari sejarah dirinya pula, dia adalah orang yang teraniya! 

Apa-apa pun moral dari cerita, kitalah yang selalu memerlukan Allah!

"(Oleh kerana Allah Menguasai segala-galanya, maka) wahai umat manusia, kamulah yang sentiasa berhajat kepada Allah (dalam segala perkara) sedang Allah Dialah sahaja Yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji." (35:15)


Bagi saye, sebuah cerita itu dikira 'baik' bila elemen makrufnya lebih banyak daripada yang mungkar.
Moga, insyaAllah...next entry pun akan ade kesinambungannya dengan enrty yang ini pula...nantikan 'Feedback Cinta Ain Naqilah'.

p/s: target 10-15tahun lagi..harap ada penerbit yang sudi menerbitkan novel-novel islami (atau yang sarat mesej)  macam Tautan Hati, Lantera Mustika, CAN ke kan..untuk diadaptasi ke layar TV (hehhe) . ..aminnn!! 





 ~~JagaDiriHiasiPeribadimuDenganAkhlakMulia~~
...wallahu'alam...

2 comments:

  1. siap ada jeng..jeng..jeng~pengsan. hehe.
    nice one ;)

    ReplyDelete
  2. hhhaha...baru ade thrill ckit...ngeh3~;))

    ReplyDelete