...Words From God~O Allah, The Lord~...

"Closer and closer to mankind comes their Reckoning: yet they heed not and they turn away."

"Telah hampir datangnya kepada manusia hari perhitungan amalnya sedang mereka dalam kelalaian, tidak hiraukan persediaan baginya.." (Al-Anbiyaa':1)

AWAS! Anda berada di zon::Alangkah Indahnya Hidup Ini::

::SELAMAT DATANG:::WELCOME:::

Salam sejahtera, salam singgah, salam melawat, salam menjengok, dan semua salamlah saya ucapan kepada pengunjung rumah saya ni teratak; Alangkah Indahnya Hidup Ini...

Saya sangat berbesar hati sekiranya anda dapat meluangkan masa untuk membaca perkongsian saya di dalam blog ini. Saya juga mengalu-alukan anda untuk 'copy' atau ambil apa sahaja yang ada di teratak saya ini yang memberi manfaat kepada anda. Namun saya mengharapkan jasa baik anda untuk melampirkan link 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' sebagai rujukannya. Ini kerana sebarang artikel yang saya hasilkan sendiri pasti menjadi tanggungjawab saya kepada ALLAH. ^_^

~Moga ' Alangkah Indahnya Hidup Ini' sentiasa menjadi inspirasi anda~
~Moga segala kandungannya dapat memberi manfaat kepada semua~
~Moga dengan 'Alangkah Indahnya Hidup Ini' menjadikan kita sama-sama beroleh rahmat dan hidayah Allah S.W.T..aminnn~

Sekian Terima Kasih.

Saturday, May 1, 2010

melihat diri; melihat hati...

بسم الله الرحمن الرحيم

 
Sebenarnya saye pun kurang pasti tujuannya saye nak menulis entry ini..namun matlamatnya jelas...insyaAllah..hanya Allah matlamatnya..maka sekira anda telah solat dan memang free..maka saye sangatlah mengalu-alukan  anda meneruskan pembacaan entry ini sehingga akhir..kerana insyaAllah ade manfaat yang ingin saye kongsikan bersama..


Alhamdulillah...belakangan ini nampaknye saye sedikit istiqomah (tetap, tepat dan berterusan) meng'update' blog ni...faktor utamanya..tentulah saye ade sedikit kelapangan waktu... memandangkan waktu cuti kan...namun...bila dah mula sem minggu depan ni..saye rase, saye tidak akan lagi se'istiqomah' ini...ade juga mase turun naiknya...macam iman kita juge~~*walaubagaimanapun saye sentiasa berdoa agar Allah sentiasa istiqomahkan iman di hati ini*..harap anda juge...;)


ok then..back to the topic as titled!
 
Bagaimana anda melihat diri anda? bagaimana pula anda melihat hati anda?


aduii..saye nak mengajar bahasa melayu pulak ke?..tak.tak..sabar.sabar...jawab je soalan tu dulu..ahaha..*suspen kn?!..hehhe*


saya bertanyakan soalan yang same tapi ade satu je perkataan yang membezakan.....

sebenarnya dua2 soalan tu sama aje...nk je saye letak simbol equilibrium kt situ...


jadi...bagaimana anda melihat diri 
  hati anda????

Bagi saya, kebaikan DIRI seseorang adalah satu konsistensi dengan kebaikan HATInya..
Hati yang baik, akan melahirkan perbuatan yang baik...begitu jugalah mengikut definisi Imam Al-Ghazali terhadap AKHLAK..akhlak yang baik dan mulia adalah suatu perbuatan yang terlahir daripada hati yang benar-benar mantap. 


"Mengikut Imam Al Ghazali akhlak adalah, satu kajian berkaitan kepercayaan agama yang membicarakan tentang kebenaran dan kebatilan berkaitan sesuatu amalan dan ia bukan sekadar sebagai satu bidang ilmu. Matlamat utama akhlak ialah untuk mempengaruhi kelakuan sebenar seseorang individu. Setiap amalan baik individu adalah untuk menyuci jiwa dirinya semoga ia memperoleh pembalasan yang baik di alam akhirat. Kelakuan berakhlak adalah persamaan dengan tuntutan agama. Makin beramal seseorang individu dengan ajaran agama makinlah berakhlak individu tersebut."

Maka,  formula yang saya nak reveal kat sini adalah...

perbuatan yang baik=akhlak yang mulia=hati yang baik


maka kerana itu agaklah canggung bagi saye jika ada yang mengatakan...

"mulut aje yang jahat, tapi hati die baik"
Dah lama saye dengar ungkapan ini dalam hidup saye...dan sepanjang hidup saye yang sememangnya saye ni orang yang suka memerhatikan tingkah laku manusia...  

bagi saye..ungkapan ini hampir tidak boleh diterima..
Kemantapan nilai diri seseorang bergantung pada hatinya. baik hatinya, baiklah dirinya. maka sebab itu jugalah pentingnya kita perlu membersihkan hati kita@penyucian jiwa (tazkiyahtun nafs)...bahkan pentingnya hati  itu Allah dah berfirman dalam Al-Quran: 


"Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan), Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya yang sedia bersih itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat)." (91:9-10)

imam al-ghazali pun kate, lidah itu cermin hati...maka sebab itulah orang-orang baik..bicaranya dan kata-katanya sentiasa baik, kn..


 Ya Allah..jadikan HATIku BAIK, PERBUATANku BAIK, FIKIRANku BAIK...untuk mudahkan aku mengajak yang lain menjadi BAIK, berbuat BAIK... "Allah itu BAIK, tidak menerima sesuatu kecuali yang BAIK!!">> tak mampu nak cegah mungkar, JOM ajak orang jadi baik dan buat baik,agar sentiasa dalam keBAIKan~~!!! ^__^  (saye pernah postkn ini di FB...hihi;D)

Bila hati, fikiran, dan perbuatan kita baik...maka mudahlah kita nak ajak orang pula jadi baik...kite juga akan mudah mengalirkan cas-cas positif pada org di sekeliling..
maka sebab itu...nak keadaan jadi baik..kita yang kena jadi baik dulu!! dan pokok pangkalnya adalah HATI!

Cabaran tetap ade nk jadi baik bukan?!...tapi yang pentingnya didik diri kita dulu..tarbiyah diri (tarbiyah fardhi) yang utama...bila berjaya didik hati jadi baik, insyaAllah segala yang terhasil melalui perkataan, perlakuan, spontan..akan jadi yang baik-baik belaka... jadinya..nak jadi baik senang...BAIKKAN HATI KITA DULU!!Mengikut kata-kata iman Al-Ghazali yang ini: Makin beramal seseorang individu dengan ajaran agama makinlah berakhlak individu tersebut...

Menunjukkan bahawa kefahaman dan sejauh mana dia mengamalkan agama dalam hidupnya (menjadikan agama sebagai cara hidup@addin)...akan diterjemah kepada akhlaknya. Inilah juga yang dikatakan  fikrah.. Islam itu yang terrbaik dari yang baik...maka kerana itu...'sepatutnya'  semua yang dalam I/C nya beragama ISLAM perlu dan mesti berakhlak mulia! Namun persoalan timbul..bila penganut agama lain mempertikaikan...'orang yang beragama Islam tak 'macam' orang Islam'...sebab nilai-nilai dan kefahaman dalam beragama tidak kita aplikasikan dalam hidup...

Malulah pada diri kite bile kite tak mampu jadi contoh penganut agama Islam yang baik kepada penganut agama lain..Malulah! Malulah! Malulah kamu! (sedikit sinis...utk muhasabah diri sendiri jugee~)

Fikrah@kefahaman dan sejauh mana kita mengamalkan agama dalam hidup kita inilah yang memacu,memandu, dan mendidik hati menjadi baik...

Jadi..nampak tak perhubungan semua ini sekarang...

Kefahaman dan agama sbg addin=mendidik hati=terdidik diri


ataupun mungkin boleh persamaan yang ni pulak...

BAIK AGAMAnya=BAIK HATInya=BAIK DIRInya!

maka dah bole muhasabah diri sekarangkan...

kadang-kadang susah juge nak tau hati kita ni baik ke tak, bersih ke tidak kan...
setiap orng perlu berusaha menjadi baik...sebab Allah memang suka yang baik-baik  saja...(even kita, manusia itu sendiri..fitrahnya suka yang cantik2, comey2, hebat2...dalam erti kata yang merangkumi semuanya..kita pun suke yang BAIK-BAIK aje...)

persoalannya...satu je yang kita tak nak>>> berubah menjadi lebih BAIK???
kenape ye manusia macam tu?? haisyhh...tepuk dada tanya IMAN...just to share...bagi saye, saye ade indicator sendiri macam mane nak pantau keadaan hati...these a few la yang bole saye kongsi..
  • Biasanya kalau respon pertama saye terhadap apa2 yang diperkatakan kawan-kawan adalah negatif maka...saye tau..mesti dah ade something wrong pada hati saye...dan perlu cepat diubati..

  • Dan tiba-tiba cepat mengeluh dan kurang tenang apabila menghdapi sesuatu situasi...

  • kemudian kalau macm mudah sangat timbul fikiran yang tak baik tentang orang lain..means x berbaik sangka... 

 Akhirnya yang baik itu hanya dari Allah..kite hanya cuba dan berusaha menjadikannya baik. Dalam perjalanan yang panjang nak menjadi baik itu juge...kadang-kala kita pun ade masanya terlatah...Manusia biasakan...tak dpat lari daripada melakukan kesilapan...jangan kerana 'hujan' setahun dilupakan dek 'kemarau' sesaat...(maaf peribahasa yang sengaja dihiperbolakn..utk anda mentafsirknnye sendiri..=D)..Segala kelemahan diakui sebagai hambaNya yang lemah jua~~


p/s:
-actually dah lama entry ni pending yang tersimpan sebagai draf...almost a month.. 4/4/2010: tarikh save as draft..hehe^__^ 
-skarang kena praktis taip penuh...sbb bile mula nak continue novel..asyek nk buat shortform aje...huhuhu;D
-rujukan: ikim.gov ~~JagaDiriHiasiPeribadimuDenganAkhlakMulia~~
...wallahu'alam...

No comments:

Post a Comment